Aliz Konyhaja

Etelem az eletem!!!

darazsfeszek.jpg



Kokuszos darazsfeszek

 

Hozzavalok:

- a tesztahoz:

  • 0,5 kg liszt
  • 3 tojassargaja
  • 3 dkg eleszto
  • 2 dl tej
  • kis so
  • - a toltelekhez:

    • 20 dkg vaj vagy Rama margarin
    • 15 dkg vanilias porcukor
    • 15 dkg kokuszreszelek

    - 2-3 dl vanilias-cukros tej az ontozeshez

    Elkeszites:

    Az elesztot egy kanal cukorral es 2 dl tejjel megkelesztjuk. A lisztbol a tojassargajaval, kis soval, es a felkelesztett elesztovel finom tesztat gyurunk, a deszkan kisse kidolgozzuk, es letakarva, meleg helyen fel orat pihentetjuk, majd ujjnyi vastagra nyujtjuk.

    A vajat a vanilias cukorral habosra kavarjuk, majd hozzaadjuk a kokuszt is. Rakenjuk a tesztara, es szorosan felcsavarjuk. Eles kessel 3 cm vastag szeleteket vagunk a rudbol, es vagy labasban, vagy nagy kapcsos, kerek, kivajazott tortaformaban egymastol ujjnyi tavolsagra helyezzuk a tesztadarabokat. Kelni hagyjuk, mig magasra megno (kb. masfel ora), majd elomelegitett sutoben, kozepes langnal szep barnapirosra sutjuk. Ralocsoljuk a vanilias-cukros tejet, es nehany percre visszatoljuk  a sutobe, mig a tejet felissza. Talra boritjuk. Meghinthetjuk porcukorral is.


    fotografie-0047.jpg

    Edesmale (anyatol)

     

    Hozzavalok:

    • 2 tojas
    • 1.5 csesze cukor
    • 1 csesze tej
    • fel csesze olaj
    • 1 csomag sutopor
    • 1.5 csesze feher liszt
    • 2 csesze maleliszt
    • csipet so
    • porcukor

    Elkeszites:

    A ket tojas sargajat a cukorral habosra kavarjuk. a tojasok habjat kemenyre felverjuk. A sarga kremhez hozzakeverjuk az olajat,  ketfele lisztet,  csipet sot, a tejet, es a elfuttatott sutoport. (a sutoport egy poarba toltjuk, es egy bo kanal citromlevel futtatjuk fel.) A vegen lassan beledolgozzuk a kemeny habot. A tepsit kikenjuk margarinnal, megszorjuk liszttel, es abba simitjuk a masszat. Elomelegitett sutoben addig sutjuk, mig a teteje egy kicsit aranyszinu lesz. Kockakra vagjuk es porcukorral meghintve talaljuk.

     fotografie-0044.jpg

    Szalagos fank- farsangi fank-ahogy en keszitettem

     

    Hozzavalok:

    • 50 dkg liszt
    • 2 bo kanal tejfol
    • 3 kanal porcukor
    • 1 csomag instant eleszto
    • 2 tojas sargaja
    • pici so
    • kb. 2 dl langyos tej
    • 5 dkg Rama
    • olaj a suteshez

    Elkeszites: A lisztet jol elkeverjuk azj elesztovel, porcukorral, soval. Hozzaadjuk a tojassargakat, a tejfolt, es langyos tej hozzaadasaval konnyu tesztat dagasztunk belole. A margarint megolvasztjuk, es lassan adagolva beledolgozzuk a tesztaba, mig sima lesz. Fel orara letakarva meleg helyre tesszuk. Akkor lisztezett deszkan atgyurjuk, es letakarva kelni hagyjuk, mig duplajara no. (kb. 40 perc)


Lisztezett deszkan ujjnyi vastagra nyujtjuk, majd lisztezett poharral kiszaggatjuk. Letakarjuk, mig az olaj felmelegszik. Vigyazzunk, ne legyen tul forro mert hamar megegnek a fankok, es a belsejuk nyers marad. 75 fokon jo lesz.

A bo forro olajba egyszerre 6-8 fankot rakunk, lefedjuk, mig az egyik oldalunk megsul, majd megforditjuk oket, es fedo nelkul sutjuk keszre oket. Kene maradjon rajtuk korben egy feher csik (ami nalam nem maradt), amiertis hivjak oket szalagos fanknak. Porcukorral meghintve talaljuk.


griz_felfujt.jpg

 Grizfelfujt

 

Hozzavalok:

  • 4 tojas
  • 6 evokanal cukor
  • 8 evokanal griz
  • reszelt citromhej
  • 1/2 liter tej
  • vanilias cukor

Elkeszites:

4 tojassargat a cukorral habosra kavarunk. A feherjet kemeny habba verjuk. A sargat a habhoz habverovel ovatosan dolgozzuk hozza felvalta a grizzel. Dolgozzuk hozza a citromhejat is. Vajjal kikent tuzallo talba simitjuk, es elomelegitett sutoben, kozepes langon sutjuk. Mikor kesz, a fel liter tejet osszekeverjuk a vanilias cukorral, es nehany kanal cukorral, majd raontjuk a felfujtra. 1-2 percre visszatoljuk a sutobe, amig felszivodik a tej. Kinalhatunk hozza eperlekvart.


francia_kremes.jpg

Francia kremes

 

Hozzavalok:

·        30 dkg liszt

·        10 dkg margarin

·        10 dkg porcukor

·        fel kiskanal szodapor

·        1 vaniliasukor

·        2 egesz tojas

Kremhez:

·        ½ liter tej

·        5-6 kanal liszt

·        2 kanal cukor

·        1 tojas

·        5 dkg margarin

·        25 dkg margarin

·        25 dkg cukor

·        2 kanal kakao

Glazur:

·        15 dkg porcukor

·        2 kanal kakao

·        2 kanal olaj

·        3 kanal forro víz


Elkeszites:

A tesztanak valokat jol osszedolgozzuk, 3 egyenlo reszre osztjuk, kinyujtjuk, es tepsi hatan sutjuk.

A tejbol, lisztbol, 2 kanal cukorral, 1 tojassal es 5 dkg margarinnal pepet fozunk. A 25 dkg margarint a 25 dkg cukorral habosra kavarjuk. Mikor a pep kihult, kanalankent beledolgozzuk a margarinos kremet. Ket reszre osztjuk. Az egyikbe belekeverjuk a kakaot. A lapokat megkenjuk: az elsot simaval, a masodikat kakaos kemmel. A tetejere glazurt keszitunk; a hozzavalokat jol osszekeverjuk, es a teszta tetejere simitjuk. Egy napot hagyjuk puhulni.


forditott_almas_szelet.jpg


Fordított almás szelet

 

Hozzávalók:

·        6 tojás

·        30 dkg cukor

·        30 dkg liszt

·        12 kanál hideg víz

·        10 darab nagy alma

·        5-6 kanál cukor

·        orolt fahéj

·        a tepsi kenéséhez margarin, és kevés gríz

 

Elkeszites:  Az almákat meghámozzuk, és nagy szeletekre vágjuk. 6 kanál cukrot tesszuk oda pirulni, mikor elolvadt, beleforgatjuk az, és hagyjuk kissé dinsztelodni. Felretesszuk.

A tojásokat szétválasszuk. A fehérjéhez teszuk 6 kanál hideg vizet, és keményre verjuk. A tojások sargajahoz is 6 kanál hideg vizet teszunk, és a 30 dkg cukorral habosra kavarjuk.

A tepsit jó vastagon kikenjuk margarinnal, és megszórjuk grízzel. Korbe is forgatjuk, hogy az oldalán is legyen. Ez azért szukseges, mert az alma levet ereszt. Ezután a dinsztelt almát beletesszuk a tepsibe, és egyenletesen eloszlatjuk. Rászórunk egy kevés orolt fahéjat. Erre kerul a piskótatészta. Elomelegitett sutobe tesszuk, és addig sutjuk, míg a piskóta teteje szép aranyszinu lesz. Most egy  nagyobb tálcát veszunk elo, és vigyázva, hogy ne essen szét, kiborítjuk rá a tésztát. Edesszajuak készíthetnek rá tejszínhabot is.


almas_retes.jpg


Almás rétes

 

Hozzávalók:

·        1 csomag réteslap

·        kb. 5 dkg Ráma margarin

·        10-12 darab nagy savanykás alma

·        kevés darált dió

·        8 kanál cukor

·        1 kiskanál fahéj

 

Elkeszites:  Az almákat meghámozzuk, és nagyfokú reszelon lereszeljuk. A réteslapot kibontjuk. Leveszunk óvatosan egy lapot, hogy el ne szakadjon, megkenjuk olvasztott margarinnal. Ratesszuk a kovetkezo lapot, és azt is megkenjuk. Így haladunk, a hatodik lapig. Akkor az almát elkeverjuk a cukorral és fahéjjal. A darált diót az utolsó lapon egyenletesen eloszlatjuk. Ráhalmozzuk az almát, és azt is egyenletesen elosztjuk. Szorosan felcsavarjuk, megkenjuk a tetejét margarinnal, és aranyra sutjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.


ribizlis_kavart_teszta.jpg


Ribizlis kavart tészta (nagymamámtól)

 

Hozzávalók:

·        4 egész tojás

·        15 kanál cukor

·        15 kanál olaj

·        15 kanál tej

·        1 csomag sutopor

·        20 kanál liszt

·        50 dkg ribizli

 

Elkeszites: A hozzávalókat a ribizli kivételével az adott sorrendben keverotalba tesszuk, és kézi mixerrel jól osszedolgozzuk.  A tepsit jól kikenjuk margarinnal, és kilisztezzuk. Belesimítjuk a masszát. (Nem kell megijedni, elég vékonynak néz ki ekkor, de majd szépen felno.)

                     A ribizlit rászórjuk a tetejére, és elomelegitett sutoben lassú lángon megsutjuk. Kockákra vágva tálaljuk.



burgonyas_pogacsa.jpg


Burgonyás pogácsa

 

Hozzávalók:

·        40 dkg finomliszt

·        25 dkg margarin

·        20 dkg fott, attort burgonya

·        1 dl tejfol

·        3 egész tojás

·        1 csomag sutopor

·        kevés tej

·        1 kaveskanal só

 

Elkeszites:        A lisztet elkeverjuk a sutoporral, majd a margarinnal és a burgonyával elmorzsoljuk. Ezután osszegyurjuk a sóval, margarinnal, a tejfollel, és 1 egész tojással.

                          Kevés pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, és megkenjuk a 2 tojás és kevés tej keverékével, majd osszehajtjuk, mint a vajas tésztát (alulról folfele, balról jobbra), és 20 percet pihentetjuk. Ezt a muveletet meg kétszer megismeteljuk. Legvegul ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjuk a maradék tojással, késsel bekockázzuk, és kozepes meretu pogácsákat vágunk belole. Kizsírozott tepsiben, kozepes lángon szép pirosra sutjuk.




Szalámi rúd

 

Hozzávalók:

·        ½ kg háztartási keksz

·        2 csupor cukor

·        2 dl tej

·        2 kanál kakaó

·        1 csupor mazsola+ 1 csupor darabos dióbél

·        2 rum eszenc

·        ½ Ráma margarin



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 2
Heti: 4
Havi: 6
Össz.: 39 433

Látogatottság növelés
Oldal: Sutemenyek, edessegek
Aliz Konyhaja - © 2008 - 2024 - aliz-konyhaja.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »