1. Rakott krumpli
Hozzavalok:
Elkeszites: A krumplit megmossuk es hejastol megfozzuk. Mikor megfott, hideg vizet ontunk ra, es nehany percig allni hagyjuk, ugy konnyebben lehet hamozni. A tojasokat sos vizben, a forrastol szamitott 10 percig fozzuk, ugy biztos, hogy kemeny lesz. Ugyanugy hideg vizet ontunk ra, es hagyjuk, mig meghamozzuk a krumplit.
Egy hoallo talba retegezzuk a karikakra vagott krumplit, piritott szalonnat, karikara vagott tojast, fuszerezzuk, es tejfolt ontunk ra. Tetejet reszelt sajttal megszorjuk, es nehany percig sutobe tesszuk, mig a sajt megpirul.
Tarhonya (kus-kus) porkolttel
Hozzavalok:
Elkeszites: A hagymat aprora vagjuk, es uvegesre paroljuk. Radodjuk a kockakra vagott hust, es hagyjuk kisse lepirulni. Sozzuk, borsozzuk, paprikazzuk, majd felontjuk vizzel. Addig fozzuk, mig a hus megpuhul. Ha szuksegesnek latjuk, onhetunk hozza vizet, es adhatunk hozza meg sot.
A tarhonyat olajos sos vizben megfozzuk, majd leoblitjuk hideg vizzel, hogy ne ragadjon ossze. Talalhatuk. A tarhonyat tanyerra halmozzuk, es teszunk ra boven a forro porkoltbol.
Savanyu uborkat adhatunk hozza.
Pizza
Hozzavalok:
A tetejere:
Elkeszites:
A lisztet elkeverjuk az elesztovel, a soval, majd hozzaadjuk a tojast, az olajat, es langyos viz hozzaadasaval konnyu tesztat dagasztunk belole. Letakarva kb egy orat kelesztjuk. Mikor megkelt, kinyujtjuk, megenjuk pizzaszosszal. A tojasokat a fuszerekkel felverjuk, es raontjuk a tesztara. A hagymat aprora vagjuk, a szalamit kockakra vagjuk es egyenletesen raszorjuk, majd sajtot reszelunk ra. Elomelegitett sutobe toljuk, es addig sutjuk, mig a tetejen megpirul a sajt.
Figyelem: a tepsit kenjuk meg olajjal boven, mielott beletesszuk a tesztat.
Tepsis csirke krumpli purevel
Hozzavalok: 6 szemelyre
Elkeszites:
A csirket megmossuk, es feldaraboljuk. Tepsibe tesszuk, sozzuk, borsozzuk, paprikazzuk, leontjuk keves olajjal, es alaontunk ket jo csesze vizet. Alufolia alatt sutjuk, es mikor mar keszen van, meg hagyjuk 5-10 percet folia nelkul megpirulni.
A purehez a krumplit meghamozzuk, kockakra vagjuk, sozzuk, es jo puhara fozzuk. A levet leontjuk, es pepesre torjuk. Hozzakeverunk egy jo kanal margarint, es annyi langyos tejet, hogy kise habos legyen. Ha kell, meg megsozhatjuk.
Talalaskor a puret elteritjuk, ratesszuk a csirket, es a keletkezett szoszbol is ontunk ra.
Kocsonya
Hozzavalok:
Elkeszites:
A kocsonyahoz valokat megmossuk, ha meg talalunk rajta szort, leegetjuk, es megkapargatjuk. Egy nagy fazekba tesszuk, hozzadobjuk a fokhagymat, sot, borsot, baberlevelet es a sargarepat. Annyi vizet toltunk ra, hogy ellepje. Fedo alatt legalabb 1,5 oran at kell fozni, amig levalik a csontrol a hus. Kozben a habjat leszedegetjuk. A sargarepat foves kozben ellenorizzuk, mert hamarabb ki kell venni. Mikor ugy erezzuk, hogy kesz van, vegyunk ki a lebol egy kis meritokanalnyit, es tegyuk hidegre. Ha megdermed, akkor jo a kocsonya, johet a hutes. A sargarepat karikakra vagjuk, es egy uvegtal aljara tesszuk. A csontrol leszedegetjuk a hust, es kisse felvagjuk, a sargarepara szorjuk, majd a levet ramerjuk, de szuron keresztul, hogy a levelek es a bors ne keruljon bele.
Sargarepas rizs rantott hallal
Hozzavalok: 3 szemelyre
Elkeszites:
A hagymat aprora vagjuk, es az olajon paroljuk. Sozzuk, borsozzuk, beleszorjuk a petrezselyemzoldet, es a kockakra vagott sargarepaval addig paroljuk, mig az utobbi felig megfo. Akkor hozzadjuk a 4 marek rizset, a leveskockat, es egy liter vizet. Addig fozzuk, mig a rizs megpuhul.
A halfilet papirtorlon leszitatjuk, megfuszerezzuk, majd lisztben, tojasban es zsemlemorzsaban megforgatjuk, es aranybarnara sutjuk. Keszen van a vacsora! ;-)
Rakott kaposzta
Hozzavalok:
Elkeszites: A savanyu kaposztat jo vekonyra felszeleteljuk.
A rizset sos, olajos vizben foni tesszuk, es felig megfozzuk. Leszurjuk, leoblitjuk.
A hagymat aprora vagjuk, olajon uvegesre paroljuk, rabobjuk a kockara vagott hust, es fuszerezve porkoltot fozunk belole.Vigyazzunk a soval, mert a kaposzta is sos!!!
Spenotfozelek tukor tojassal, piritott szalonnaval
Hozzavalok:
Elkeszites: Az olajat megmelegitjuk, es a tisztitott, zuzott fokhagymat megparoljuk rajta, vigyazva, nehogy megegjen, mert akkor keseru lesz. Radobjuk a spenotot, amit elozoleg kiolvasztottunk, es soval, borssal megfuszerezve, vizzel felontve, hogy ellepje, fedo alatt paroljuk. Mikor jol megfott, 4-5 kanal lisztbol es tejbol ereszteket keszitunk, vigyazva, hogy ne legyen csomos, felontjuk vele a spenotot, es folyamatosan kavargatva keszre fozzuk. Ha ugy talaljuk, hogy tul suru lett, onthetunk hozza meg tejet, esetleg fozotejszint.Ha kell, meg megsozzuk. tukortojassal talaljuk.
Megjegyzes: Neha szoktam hozza sultkrumplit is kesziteni.
Zöldborsófőzelék tükör tojással
Hozzávalók:
Elkeszítés:
A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, kissé lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és felöntjük vízzel hogy ellepje. Mikor megfőtt, behabarjuk a tejes, lisztes habarással, s még kicsit átrotyogtatjuk. Petreselyemzöldet vágunk apróra és beleszórjuk. Mikor már lezártuk a tűzhelyet, hozzákeverünk 2-3 kanál tejfölt. ĺgy krémesebb. Tükörtojással tálaljuk.
Sajttal toltott puliszkatekercs fustoltkolbaszos hagymamartassal
Hozzavalok:
Elkeszites:
A 4 dl vizet forrni tesszuk a soval. Mikor mar forr, belekavarjuk a malelisztet, es keszre fozzuk. Ha tul kemenynek talaljuk, ontsunk hozza meg kis vizet. A forro puliszkat egy talcara vagy lapitora teritett atlatszo foliara teritjuk. Konnyen el tudjuk teriteni, ha a kanalba veszunk egy kis zsirt, es azzal simitjuk. A sajtot a nagylyuku reszelon gyorsan rareszeljuk, es a folia segitsegevel szorosan felcsavarjuk. Azonnal huobe tesszuk, es fogyasztasig ott tartjuk.
A hagymat aprora vagjuk, es az olajon megparoljuk. Megszorjuk a liszttel, kisse lepiritjuk, raszorjuk a pirospaprikat, sozzuk, es felontjuk vizzel, hogy suru martast kapjunk. A karikara vagott kolbaszt hozzaaduk, es meg nehany percig, kavargatva fozzuk. talalaskor a hideg puliszkat karikara szeleteljuk, es a martast forron adjuk hozza.
Finom tekercs
Hozzavalok:
A toltelekhez:
Elkeszites:
A vajat elolvasztjuk, es a liszttel kise lepiritjuk, majd felontjuk a tejjel, sozzuk, es 5-10 perc alatt suru besamellt fozunk belole. Mikor kihult, hozzakavarjuk a 3 tojas sargajat, es a kemenyre vert habjukat.
Jol kivajazott lisztezett tepsiben egy vekony lapot sutunk belole 10-15 perc alatt. A sutot elotte melegitsuk be. A megsult lapot foliara boritjuk, majd hulni hagyjuk. A toltelekhez a krumplipuret osszekeverjuk a majonezzel, tejfollel, belereszeljuk vagy aprora vagjuk a hagymat, borsozzuk, paprikazzuk, es a virslit vekony karikakra vagjuk bele. A tolteleket a lapon egyenletesen elkenjuk, majd szorosan felcsavarjuk, es fogyasztasig hutoben taroljuk. Friss zoldsegsalatat adhatunk hozza.
Krumpli salata grillezett virslivel
Hozzavalok: 4 szemelyre
Elkeszites:
A krumplit kis so hozzaadasaval hejaban megfozzuk, majd jo hideg vizet toltunk ra, es hagyjuk kihulni. Mikor kihult, meghamozzuk, karikakra vagjuk. A hagymat karikakra vagjuk, raszorjuk a krumplira, sozzuk, borsozzuk, es keves olajjal lecsorgatjuk. Jol osszekeverjuk, es hagyjuk az izeket osszeerni. A virslit grilles tepsiben minden oldalan kisse megpiritjuk. Talalhatunk is.
Toltott tojas
Hozzavalok:
· 6 tojas+ 1 sargaja a majonezhez
· 1 kiskanal mustar
· 1.5 dl olaj
· 3 evokanal tejfol
· so, bors, orolt majoranna
· 1 kisebb doboz majkrem
· a disziteshez piros arany vagy eros pista
Elkeszites:
A 6 tojast megmossuk, es sos vizben foni tesszuk a forrastol szamitott 10 percig. Utana hideg vizet toltunk ra, es hagyjuk kihulni.
A tojassargajabol, 1 kiskanal mustarbol es olajbol majonezt keszitunk. Abba kavarjuk bele a harom kanal tejfolt. A szoszt egy nagyobb talba onjuk, es elegyengetjuk. Egy keveset hagyunk a talban.
A tojasokat megpucoljuk, es kettobe vagjuk. A sargajat a majonezes talba kivesszuk es osszetorjuk. Hozzaadjuk a majkremet, kis sot, borsot, es fel teaskanal orolt, szaritott majorannat, es jol osszekeverjuk. A kremet kiskanallal vissztoltjuk a tojasok feherjebe, azokat pedig a szoszba helyezzuk. Tetejuket eros pistaval diszitjuk, tehetunk melle egy szal petrezselyemzoldet is. (Ez nalam kimaradt.)
Toltott pizza
Hozzávalók:
· 1 egész tojás
· fel dl olaj
· kiskanál só
· langyos víz
· 1 tasak instant eleszto
· fel kg liszt
A toltelekhez:
A tetejére:
· reszelt sajt
· 1 egész tojás felverve
Elkeszites: A pizzatesztat a szokásos módon bedagasztjuk, és kelni hagyjuk. Míg a tészta kel, elkeszitjuk a tolteleket. A csirkemajat kis vizben parolodni tesszuk. Mikor megfott, peppe torjuk. Hozzakavarjuk az aprora vagott hagymat, es a ket egesz tojast. Sozzuk, borsozzuk. A megkelt tesztat ket egyenlo reszre osztjuk, es kinyujtjuk. Az egyiket olajjal kikent tepsibe fektetjuk, rakenjuk a tolteleket. Raboritjuk a masik darabot, a szelukon jol osszenyomkodva, hogy sutes kozben a toltelek ne fojjon ki. Megkenjuk a felert tojassal, megszorjuk reszelt sajttal, es sulni tesszuk, míg a teteje aranyszinu nem lesz. Nagyon finom.
Csipos csirkeszarnyak rizibizivel
Hozzávalók: 3 személyre
· 9 darab csirkeszarny
· 2 dl csipos ketchup
· 1 kiskanál csirkefuszerkeverek
· 1 evokanal mez
· 2 evokanal olaj
· 4 marék rizs
· 1 marék fagyasztott zoldborso
· 1 kiskanál zoldpetrezselyem
Elkeszites: A zoldborsot kevés zsírban megpároljuk. A rizst fovo vízbe dobjuk, egy kanál olajat és sót teszunk melle, és megfozzuk. Mikor kész, hideg vízzel leoblitjuk, osszekeverjuk a zoldborsoval, petrezselyemzolddel és kis vegetaval izesitjuk.
Babgulyás bográcsban
Hozzávalók: (10-12 literes bográcshoz)
· 5-6 nagy fej hagyma
· 1 dl olaj
· 1,5 evokanal só
· 1 kg fustolt kajzer
· 1 kiskanál bors
· 2 evokanal pirospaprika
· 2 evokanal Eros Pista
· 1 evokanal etelizesito
· 5 babérlevél
· 1 uveg paradicsompaszta
· 1.5 kg áztatott fehérbab
Elkeszites: A babot a fozes elotti napon megválogatjuk, és jó bo vízben dagadni hagyjuk. A fozes napján a hagymát apróra vágjuk, és az olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott kajzert, és kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a sót, borsot, paprikákat, az etelizesitot, és a babérlevelet. Jól osszekeverjuk, hozzáontjuk a paradicsompasztát, majd a babot is. Felontjuk forró vízzel, amíg ellepi. Folyamatosan kavargatva, hogy oda ne kapjon, kb. 3 orat fozzuk. Kozben meg lehet kóstolni, és ízlés szerint adni hozza meg fuszereket. Vizet is adagoljunk hozza, ha latjuk, hogy elfotte a levet. Jó étvágyat!