Aliz Konyhaja

Etelem az eletem!!!

rakott_krumpli.jpg


1. Rakott krumpli

Hozzavalok:

  • kb. 1 kg krumpli
  • 6 db kemenyre fott tojas
  • 20 dkg fustolt szalonna
  • 3 dl tejfol
  • so, bors
  • reszelt sajt

Elkeszites: A krumplit megmossuk es hejastol megfozzuk. Mikor megfott, hideg vizet ontunk ra, es nehany percig allni hagyjuk, ugy konnyebben lehet hamozni. A tojasokat sos vizben, a forrastol szamitott 10 percig fozzuk, ugy biztos, hogy kemeny lesz. Ugyanugy hideg vizet ontunk ra, es hagyjuk, mig meghamozzuk a krumplit.

Egy hoallo talba retegezzuk a karikakra vagott krumplit, piritott szalonnat, karikara vagott tojast, fuszerezzuk, es tejfolt ontunk ra. Tetejet reszelt sajttal megszorjuk, es nehany percig sutobe tesszuk, mig a sajt megpirul.



tarhonya_porkolttel_.jpg



Tarhonya (kus-kus) porkolttel

 

Hozzavalok:

  • 200 gr tarhonya
  • negyed kg disznocomb
  • 4 kozepes fej hagyma
  • so, bors, paprika
  • olaj

Elkeszites: A hagymat aprora vagjuk, es uvegesre paroljuk. Radodjuk a kockakra vagott hust, es hagyjuk kisse lepirulni. Sozzuk, borsozzuk, paprikazzuk, majd felontjuk  vizzel. Addig fozzuk, mig a hus megpuhul. Ha szuksegesnek latjuk, onhetunk hozza vizet, es adhatunk hozza meg sot.

A tarhonyat olajos sos vizben megfozzuk, majd leoblitjuk hideg vizzel, hogy ne ragadjon ossze. Talalhatuk. A tarhonyat tanyerra halmozzuk, es teszunk ra boven a forro porkoltbol.

Savanyu uborkat adhatunk hozza.

 pizza_.jpg



Pizza

 

Hozzavalok:

  • 1 egesz tojas
  • fel dl olaj
  • kiskanal so
  • lanyos viz
  • 1 tasak instant eleszto
  • fel kg liszt

A tetejere:

  • pizzaszosz
  • ket fej hagyma
  • fel rud szalami
  • 2-3 tojas
  • so, bors
  • sajt

Elkeszites:

A lisztet elkeverjuk az elesztovel, a soval, majd hozzaadjuk a tojast, az olajat, es langyos viz hozzaadasaval konnyu tesztat dagasztunk belole. Letakarva kb egy orat kelesztjuk. Mikor megkelt, kinyujtjuk, megenjuk pizzaszosszal. A tojasokat a fuszerekkel felverjuk, es raontjuk a tesztara. A hagymat aprora vagjuk, a szalamit kockakra vagjuk es egyenletesen raszorjuk, majd sajtot reszelunk ra. Elomelegitett sutobe toljuk, es addig sutjuk, mig a tetejen megpirul a sajt.

Figyelem: a tepsit kenjuk meg olajjal boven, mielott beletesszuk a tesztat.

 fotografie-0045.jpg


Tepsis csirke krumpli purevel

 

Hozzavalok: 6 szemelyre

  • 1 grillcsirke
  • so, bors, paprika, olaj
  • 1.5 kg krumpli
  • tej, margarin

Elkeszites:

A csirket megmossuk, es feldaraboljuk. Tepsibe tesszuk, sozzuk, borsozzuk, paprikazzuk, leontjuk keves olajjal, es alaontunk ket jo csesze vizet. Alufolia alatt sutjuk, es mikor mar keszen van, meg hagyjuk 5-10 percet folia nelkul megpirulni.

A purehez a krumplit meghamozzuk, kockakra vagjuk, sozzuk, es jo puhara fozzuk. A levet leontjuk, es pepesre torjuk. Hozzakeverunk egy jo kanal margarint, es annyi langyos tejet, hogy kise habos legyen. Ha kell, meg megsozhatjuk.

Talalaskor a puret elteritjuk, ratesszuk a csirket, es a keletkezett szoszbol is ontunk ra.

 

kocsonya.jpg


Kocsonya

 

Hozzavalok:

  • 1 adag kocsonyahus(fej, boka ful, bor)
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • baberlevel
  • 1 kanal szemes bors
  • 1 kanal so
  • 3-4 db sargarepa



Elkeszites:

A kocsonyahoz valokat megmossuk, ha meg talalunk rajta szort, leegetjuk, es megkapargatjuk. Egy nagy fazekba tesszuk, hozzadobjuk a fokhagymat, sot, borsot, baberlevelet es a sargarepat. Annyi vizet toltunk ra, hogy ellepje. Fedo alatt legalabb 1,5 oran at kell fozni, amig levalik a csontrol a hus. Kozben a habjat leszedegetjuk. A sargarepat foves kozben ellenorizzuk, mert hamarabb ki kell venni. Mikor ugy erezzuk, hogy kesz van, vegyunk ki a lebol egy kis meritokanalnyit, es tegyuk hidegre. Ha megdermed, akkor jo a kocsonya, johet a hutes. A sargarepat karikakra vagjuk, es egy uvegtal aljara tesszuk. A csontrol leszedegetjuk a hust, es kisse felvagjuk, a sargarepara szorjuk, majd a levet ramerjuk, de szuron keresztul, hogy a levelek es a bors ne keruljon bele.


fotografie-0049.jpg


Sargarepas rizs rantott hallal

 

Hozzavalok: 3 szemelyre

  • 1 fej hagyma
  • 3 db sargarepa
  • petrezselyemzold
  • olaj
  • so, bors
  • 4 marek rizs
  • 1 tyukleveskocka
  • 3 db halfile
  • liszt
  • 2 tojas
  • zsemlemorzsa
  • Elkeszites:

    A hagymat aprora vagjuk, es az olajon paroljuk. Sozzuk, borsozzuk, beleszorjuk a petrezselyemzoldet, es a kockakra vagott sargarepaval addig paroljuk, mig az utobbi felig megfo. Akkor hozzadjuk a 4 marek rizset, a leveskockat, es egy liter vizet. Addig fozzuk, mig a rizs megpuhul.

    A halfilet papirtorlon leszitatjuk, megfuszerezzuk, majd lisztben, tojasban es zsemlemorzsaban megforgatjuk, es aranybarnara sutjuk. Keszen van a vacsora! ;-)


    fotografie-0042.jpg

Rakott kaposzta

Hozzavalok:

  • 1 fej savanyu kaposzta
  • 4 marek kerekszemu rizs
  • olaj vagy disznozsir
  • 5 fej hagyma
  • 50 dkg disznocomb
  • so, bors, paprika

Elkeszites: A savanyu kaposztat jo vekonyra felszeleteljuk.

A rizset sos, olajos vizben foni tesszuk, es felig megfozzuk. Leszurjuk, leoblitjuk.

A hagymat aprora vagjuk, olajon uvegesre paroljuk, rabobjuk a kockara vagott hust, es fuszerezve porkoltot fozunk belole.Vigyazzunk a soval, mert a kaposzta is sos!!!


fotografie-0041.jpg


Spenotfozelek tukor tojassal, piritott szalonnaval

 

Hozzavalok:

  • keves olaj
  • 4-5 cikk fokhagya
  • 50 dkg mirelit spenot(ami meg van vagva)
  • so, bors
  • liszt es tej az eresztekhez

Elkeszites: Az olajat megmelegitjuk, es a tisztitott, zuzott fokhagymat megparoljuk rajta, vigyazva, nehogy megegjen, mert akkor keseru lesz. Radobjuk a spenotot, amit elozoleg kiolvasztottunk, es soval, borssal megfuszerezve, vizzel felontve, hogy ellepje, fedo alatt paroljuk. Mikor jol megfott, 4-5 kanal lisztbol es tejbol ereszteket keszitunk, vigyazva, hogy ne legyen csomos, felontjuk vele a spenotot, es folyamatosan kavargatva keszre fozzuk. Ha ugy talaljuk, hogy tul suru lett, onthetunk hozza meg tejet, esetleg fozotejszint.Ha kell, meg megsozzuk. tukortojassal talaljuk.

Megjegyzes: Neha szoktam hozza sultkrumplit is kesziteni.






Zöldborsófőzelék tükör tojással

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • kevés olaj
  • fel kg mirelit zöldborsó
  • só, bors, paprika
  • petrezselyemzöld
  • tej, liszt a habaráshoz
  • kis tejföl
  • fejenként 1 tojás



Elkeszítés: 

           A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, kissé lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és felöntjük vízzel hogy ellepje. Mikor megfőtt, behabarjuk a tejes, lisztes habarással, s még kicsit átrotyogtatjuk. Petreselyemzöldet vágunk apróra és beleszórjuk. Mikor már lezártuk a tűzhelyet, hozzákeverünk 2-3 kanál tejfölt. ĺgy krémesebb. Tükörtojással tálaljuk.

 

fotografie-0007.jpg


Sajttal toltott puliszkatekercs fustoltkolbaszos hagymamartassal

 

Hozzavalok:

  • 1 vizespohar maleliszt
  • kb 4 dl viz
  • kis so
  • 25 dkg trappista sajt
  • 2 nagy fej hagyma
  • keves olaj
  • liszt
  • so, pirospaprika
  • szaraz fustolt kolbasz

Elkeszites:

A 4 dl vizet forrni tesszuk a soval. Mikor mar forr, belekavarjuk a malelisztet, es keszre fozzuk. Ha tul kemenynek talaljuk, ontsunk hozza meg kis vizet. A forro puliszkat egy talcara vagy lapitora teritett atlatszo foliara teritjuk. Konnyen el tudjuk teriteni, ha a kanalba veszunk egy kis zsirt, es azzal simitjuk. A sajtot a nagylyuku reszelon gyorsan rareszeljuk, es a folia segitsegevel szorosan felcsavarjuk. Azonnal huobe tesszuk, es fogyasztasig ott tartjuk.

A hagymat aprora vagjuk, es az olajon megparoljuk. Megszorjuk a liszttel, kisse lepiritjuk, raszorjuk a pirospaprikat, sozzuk, es felontjuk vizzel, hogy suru martast kapjunk. A karikara vagott kolbaszt hozzaaduk, es meg nehany percig, kavargatva fozzuk. talalaskor a hideg puliszkat karikara szeleteljuk, es a martast forron adjuk hozza.




Finom tekercs

 

Hozzavalok:

  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg liszt
  • 1/2 liter tej
  • 3 egesz tojas
  • so

A toltelekhez:

  • maradek krumlipure
  • 2 kanal majonez
  • 2 kanal tejfol
  • petrezselyemzold
  • 1 kisebb fej hagyma
  • csipet pirospaprika
  • frissen orolt bors
  • 2 szal virsli



Elkeszites:

A vajat elolvasztjuk, es a liszttel kise lepiritjuk, majd felontjuk a tejjel, sozzuk, es 5-10 perc alatt suru besamellt fozunk belole. Mikor kihult, hozzakavarjuk a 3 tojas sargajat, es a kemenyre vert habjukat.

Jol kivajazott lisztezett tepsiben egy vekony lapot sutunk belole 10-15 perc alatt. A sutot elotte melegitsuk be. A megsult lapot foliara boritjuk, majd hulni hagyjuk. A toltelekhez a krumplipuret osszekeverjuk a majonezzel, tejfollel, belereszeljuk vagy aprora vagjuk a hagymat, borsozzuk, paprikazzuk, es a virslit vekony karikakra vagjuk bele. A tolteleket a lapon egyenletesen elkenjuk, majd szorosan felcsavarjuk, es fogyasztasig hutoben taroljuk. Friss zoldsegsalatat adhatunk hozza.





Krumpli salata grillezett virslivel

 

Hozzavalok: 4 szemelyre

  • 1 kg krumpli
  • 2 kisebb fej hagyma
  • keves olaj
  • so, bors
  • fejenkent 2 szal virsli

Elkeszites:

A krumplit kis so hozzaadasaval hejaban megfozzuk, majd jo hideg vizet toltunk ra, es hagyjuk kihulni. Mikor kihult, meghamozzuk, karikakra vagjuk. A hagymat karikakra vagjuk, raszorjuk a krumplira, sozzuk, borsozzuk, es keves olajjal lecsorgatjuk. Jol osszekeverjuk, es hagyjuk az izeket osszeerni. A virslit grilles tepsiben minden oldalan kisse megpiritjuk. Talalhatunk is.


toltott_tojas.jpg


Toltott tojas

 

Hozzavalok:

·        6 tojas+ 1 sargaja a majonezhez

·        1 kiskanal mustar

·        1.5 dl olaj

·        3 evokanal tejfol

·        so, bors, orolt majoranna

·        1 kisebb doboz majkrem

·        a disziteshez piros arany vagy eros pista

 

Elkeszites:

 

A 6 tojast megmossuk, es sos vizben foni tesszuk a forrastol szamitott 10 percig. Utana hideg vizet toltunk ra, es hagyjuk kihulni.

A tojassargajabol, 1 kiskanal mustarbol es olajbol majonezt keszitunk. Abba kavarjuk bele a harom kanal tejfolt. A szoszt egy nagyobb talba onjuk, es elegyengetjuk. Egy keveset hagyunk a talban.

A tojasokat megpucoljuk, es kettobe vagjuk. A sargajat a majonezes talba kivesszuk es osszetorjuk. Hozzaadjuk a majkremet, kis sot, borsot, es fel teaskanal orolt, szaritott majorannat, es jol osszekeverjuk. A kremet kiskanallal vissztoltjuk a tojasok feherjebe, azokat pedig a szoszba helyezzuk. Tetejuket eros pistaval diszitjuk, tehetunk melle egy szal petrezselyemzoldet is. (Ez nalam kimaradt.)



toltott_pizza.jpg



Toltott pizza

 

Hozzávalók:

·              1 egész tojás

·              fel dl olaj

·              kiskanál só

·              langyos víz

·              1 tasak instant eleszto

·              fel kg liszt

A toltelekhez:

  •  
    • 2 fej hagyma
    • 50 dkg csirkemáj
    • só, bors
    • 2 egész tojás

A tetejére:

·        reszelt sajt

·        1 egész tojás felverve

Elkeszites:         A pizzatesztat a szokásos módon bedagasztjuk, és kelni hagyjuk. Míg a tészta kel, elkeszitjuk a tolteleket. A csirkemajat kis vizben parolodni tesszuk. Mikor megfott, peppe torjuk. Hozzakavarjuk az aprora vagott hagymat, es a ket egesz tojast. Sozzuk, borsozzuk. A megkelt tesztat ket egyenlo reszre osztjuk, es kinyujtjuk. Az egyiket olajjal kikent tepsibe fektetjuk, rakenjuk a tolteleket. Raboritjuk a masik darabot, a szelukon jol osszenyomkodva, hogy sutes kozben a toltelek ne fojjon ki. Megkenjuk a felert tojassal, megszorjuk reszelt sajttal, es sulni tesszuk, míg a teteje aranyszinu nem lesz. Nagyon finom.

 

csipos_csirkeszarnyak_rzibizivel.jpg


Csipos csirkeszarnyak rizibizivel

 

Hozzávalók: 3 személyre

·        9 darab csirkeszarny

·        2 dl csipos ketchup

·        1 kiskanál csirkefuszerkeverek

·        1 evokanal mez

·        2 evokanal olaj

·        4 marék rizs

·        1 marék fagyasztott zoldborso

·        1 kiskanál zoldpetrezselyem

 

Elkeszites:  A zoldborsot kevés zsírban megpároljuk. A rizst fovo vízbe dobjuk, egy kanál olajat és sót teszunk melle, és megfozzuk. Mikor kész, hideg vízzel leoblitjuk, osszekeverjuk a zoldborsoval, petrezselyemzolddel és kis vegetaval izesitjuk.

         A csirkeszarnyakat megmossuk, megtisztitjuk, és megtorolgetjuk. Levágjuk a hegyes reszet. Tepsibe tesszuk, és elkeszitjuk a szószt. A ketchupot osszekeverjuk az olajjal, csirkefuszerrel és a mezzel. Ezzel a szosszal megkenjuk a szarnyakat, egy deci vizet ontunk melle, es anelkul hogy befednenk, sutoben megsutjuk.



babgulyas_bogracsban.jpg

Babgulyás bográcsban

 

Hozzávalók: (10-12 literes bográcshoz)

·        5-6 nagy fej hagyma

·        1 dl olaj

·        1,5 evokanal só

·        1 kg fustolt kajzer

·        1 kiskanál bors

·        2 evokanal pirospaprika

·        2 evokanal Eros Pista

·        1 evokanal etelizesito

·        5 babérlevél

·        1 uveg paradicsompaszta

·        1.5 kg áztatott fehérbab

 

Elkeszites:            A babot a fozes elotti napon megválogatjuk, és jó bo vízben dagadni hagyjuk.  A fozes napján a hagymát apróra vágjuk, és az olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott kajzert, és kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a sót, borsot, paprikákat, az etelizesitot, és a babérlevelet. Jól osszekeverjuk, hozzáontjuk a paradicsompasztát, majd a babot is. Felontjuk forró vízzel, amíg ellepi. Folyamatosan kavargatva, hogy oda ne kapjon, kb. 3 orat fozzuk. Kozben meg lehet kóstolni, és ízlés szerint adni hozza meg fuszereket. Vizet is adagoljunk hozza, ha latjuk, hogy elfotte a levet. Jó étvágyat!





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 2
Heti: 2
Havi: 4
Össz.: 39 431

Látogatottság növelés
Oldal: Vacsorak
Aliz Konyhaja - © 2008 - 2024 - aliz-konyhaja.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »