Tarkonyos leves
Hozzavalok: (nagy adaghoz)
Elkeszites:
A hagymat aprora vagjuk, megparoljuk, es hozzaadjuk az ujjnyi csikokra vagott fustolt hust. Felontjuk forro vizzel, es foni tesszuk, mig a krumplit meghamozzuk. A hamozott, apro kockakra vagott krumplit, es a ket marek megmosott rizset beledobjuk a hus melle, ha kell, meg ontunk hozza vizet, es izesitjuk a tarkonnyal, ha kell meg hozza, akkor soval is. Addig fozzuk, mig a krumpli megpuhul. Mikor megfott, a tefollel elkevert tojassargajat felontjuk nehany meritokanal forro level, es osszerottyantjuk. A leves keszen is van.
Husgombocleves
Hozzavalok:
- fel kg daralt disznohus
- 10 dkg szoja granulatum
- 1 egesz tojas
- fel marek rizs
- so, bors, paprika izles szerint
Elkeszites: A huslevest felfozzuk.
A sargarepat megtisztitjuk, karikakra vagjuk, es a levesben felpuhara fozzuk, kozben elkeszitjuk a gombocmasszat.
A szojat etelizesitovel megszorjuk, es forro vizzel leontjuk, hogy ellepje. Ot prcet allni hagyjuk. Mikor megduzzadt, kisse kinyomkodjuk, es a daralt hushoz adjuk. Hozzaadjuk a tojast, a rizset es a fuszereket, majd jol osszekeverjuk.
A masszabol kis gombocokat formalunk, es a fovo levesbe dobjuk. Kostolassal ellenorizzuk, hogy mikor fott at a gomboc.
Mikor kesz van, beleszorjuk a citromsot (lehet le is) majd a tejet is belekeverjuk. Tetejere aprora vagott petrezselyemzoldet szorunk, es lehet is talalni.
Gyors Paradicsomleves
Hozzavalok:
Elkeszites:
A hagymat aprora vagjuk, es az olajban megparoljuk.Hozzaadjuk a bazsalikomlevelet is. A lisztet radobjuk, es kisse megpiritjuk. Hozzakeverjuk a paradicsompasztat, izles szerint, hogy kellemes savanyu legyen, majd feltoltjuk vizzel. Felforraljuk, sozzuk, vegetazzuk.
Mikor forr, beledobjuk a laskat, es keszre fozzuk. Vigyazzunk, mert a laskaban levo liszttartalom surusiti a levest, es konnyen paradicsomfozelek lehet belole. ;-)) Tehat jo bo levet keszitsunk, vagy kevesebb lisztet rakjunk a rantasba.
Arvaleves
Hozzavalok:
Elkeszites:
Az aprora vagott hagymat az olajon uvegesre paroljuk, beleszorjuk a petrezselyemzoldet, komenymagot, pirospaprikaval izesitjuk, es felonjuk 4 liter vizzel, majd hozzaadjuk a leveskockakat. Felfozzuk. A laskat sos, olajos vizben megfozzuk, majd leoblitjuk, es a levesbe dobjuk. Egy percet meg forraljuk. Ha kell sozzuk meg.
Gyumolcsleves
Hozzavalok:
Elkeszites:
A gyumolcsot felontjuk 1.5 liter vizzel, a cukorral, vaniliascukorral, fahejjal, es szegfuszeggel izesitjuk. Megfozzuk. Mikor kesz, a pudingport osszekeverjuk csomomentesen a tejjel, es beleontjuk a levesbe. nehany percig meg fozzuk. Lehutve, kulonosen nyaron, nagyon finom. Ha ugyesek vagyunk, lehet hozza habgaluskat kesziteni: 2 tojasfeherjet habba verunk, mikor mar eleg kemeny, hozzaadagolunk 4 kanal porcukrot. Addig verjuk, mig jo kemeny es fenyes lesz. Akkor kanallal fovo viz tetejere szaggatjuk, mindket oldalan fozzuk, es habszedo kanallal talra tesszuk. A leves foggyasztasa elott nehany perccel ajanlott ezt elkesziteni, mert nem lehet hosszabb ideig tarolni.
Csulkos bableves
Hozzavalok:
Elkeszites:
A csulkot megmossuk, es odatesszuk foni legalabb masfel orat. Nem teszunk hozza semmi fuszert, mert a csulok mar onmagaban sos. Kozben leszedjuk a habjat.
Mikor a hus megfott, kivesszuk, leszedjuk a csontrol, es kettujjnyi vastag csikokra vagjuk. Visszadobjuk a lebe az elozo nap beaztatott babbal egyutt, beledobjuk a baberlevelet, es addig fozzuk, mig a bab is jo puha lesz. Az olajon megparoljuk az aprora vagott hagymat, radobunk 2-3 kanal lisztet, kisse lepiritjuk, pirospaprikat adunk hozza, es hideg vizzel felotjuk. A leveshez merjuk, es osszerottyantjuk. sozzuk, ha kell meg, es beleteszunk 2 kanal ecetet, hogy kellemes savanyu legyen. Meg nehany parcig fozzuk.
8. Tojasleves
Hozzavalok:
Elkeszites:
Az olajon megparoljuk a karikakra vagott fokhagymat, vigyazva, nehogy megegjen. Radobjuk a lisztet, es a paprikaval gyenge rantast keszitunk. Felontjuk a vizzel, beleszorunk egy kanal etelizesitot, vagy egy leveskockat, es forrni tesszuk. Mikor jol forr beleutjuk az egesz tojasokat. hagyjuk oket megfoni. A vegen hozzaadjuk az ecetet, es meg nehany percig forraljuk. Talalaskor egy kanal tejfol mehet bele.
Savanyu krumplileves
Hozzavalok:
Elkeszites:
A fustolt hust kockakra vagjuk es foni tesszuk a baberlevellel egyutt. Mikor majdnem kesz, hozzadobjuk a szinten kockakra vagott krumplit, a leveskockat. Fozzuk, mig a krumpli megpuhul. Mikor kesz, a tejfolt jol elkeverjuk a tojassargajaval, es a lebol is merunk hozza, hogy felmelegedjen, es ne menjen ossze a tejfol, azutan leveshez ontjuk.
Savanyu csirkeleves
Hozzávalók;
· 1 fel házi csirke
· 3-4 darab sárgarépa
· 50 dkg vegyes zoldseg (zoldbab, zoldborso, fehérrépa, zeller)
· 1 csapott kanál só
· kevés frissen orolt feketebors
· 1 kiskanál apróra vágott petrezselyemzold
· 2 dl tejfol
· 1 csomag citromso
Elkeszites: A csirkét megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Odatesszuk 4 liter vízben foni, beletesszuk a sót. Egy jó oran keresztul fozzuk. Akkor beledobjuk a vegyes zoldsegeket, amiket elozoleg kockákra vágtunk, a sargarepat, a fekete borsot. Addig fozzuk, míg a zoldsegek megpuhulnak. Mikor a zoldgek készre fottek, beledobjuk a levesbe a ciromsot, majd a tuzhelyet lezárva, a tejfolt elkeverjuk néhány meritokanal forró lével, és belekeverjuk a levesbe. Kellemes savanyu lesz.
Zoldborsoleves
Hozzávalók:
· 3 evokanal olaj
· 1 fej hagyma
· 50 dkg fagyasztott zoldborso
· 2 tyúkleveskocka
· 1 kanál apróra vágott petrezselyemzold
· 3 egész tojás
· 15 dkg liszt
· só
· 2 pár virsli
· frissen orolt bors
· a habaráshoz 3 kanál liszt, 1 csésze víz, és 4 bo kanál tejfol
Elkeszites:
A hagymát apróra vágjuk, és az olajon uvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fagyasztott zoldborsot, és egyutt pároljuk tovább kb. 20 percig. Ekkor felontjuk 3 liter vízzel, és beleteve a tyukleveskockat meg 20 percig fozzuk. Addig elkeszitjuk a galuskát.
A 3 tojást kis sóval lazán felverjuk, rendre hozzádolgozzuk a lisztet. Kisse folyós tésztát kapunk. Kanállal a levesbe szaggatjuk a galuskákat, és egyutt fozzuk 10 percet. Hozzáadunk egy kiskanál frissen orolt borsot, 1 kanál petrezselyemzoldet, és a lángot kisebbre vesszuk. Beledobjuk a karikákra vágott virslit.
A lisztet elkavarjuk a csésze vízzel és a tejfollel. Hozzáadunk két merokanal forró levet, majd az egészet a leveshez ontjuk. Hagyjuk osszerotyogni, és kész van a leves.