Aliz Konyhaja

Etelem az eletem!!!

tarkonyos_leves.jpg


                                Tarkonyos leves

Hozzavalok: (nagy adaghoz)

  • fel kg. fustolt hus
  • fel fej hagyma
  • 1 kg. krumpli
  • 2 marek rizs
  • szaritott vagy friss tarkony
  • 2 dl tejfol
  • 2 tojassargaja

Elkeszites:

A hagymat aprora vagjuk, megparoljuk, es hozzaadjuk az ujjnyi csikokra vagott fustolt hust. Felontjuk forro vizzel, es foni tesszuk, mig a krumplit meghamozzuk. A hamozott, apro kockakra vagott krumplit, es a ket marek megmosott rizset beledobjuk a hus melle, ha kell, meg ontunk hozza vizet, es izesitjuk a tarkonnyal, ha kell meg hozza, akkor soval is. Addig fozzuk, mig a krumpli megpuhul. Mikor megfott, a tefollel elkevert tojassargajat felontjuk nehany meritokanal forro level, es osszerottyantjuk. A leves keszen is van.

husgombocleves.jpg



Husgombocleves

Hozzavalok:

  • kb. 3 liter husleves ( ha nincs, akkor kockabol is lehet fozni)
  • 1 kg sargarepa
  • petrezselyemzold
  • a gombocokhoz:

- fel kg daralt disznohus

- 10 dkg szoja granulatum

- 1 egesz tojas

- fel marek rizs

- so, bors, paprika izles szerint

  • kis citromso, tej

Elkeszites: A huslevest felfozzuk.

A sargarepat megtisztitjuk, karikakra vagjuk, es a levesben felpuhara fozzuk, kozben elkeszitjuk a gombocmasszat.

A szojat etelizesitovel megszorjuk, es forro vizzel leontjuk, hogy ellepje. Ot prcet allni hagyjuk. Mikor megduzzadt, kisse kinyomkodjuk, es a daralt hushoz adjuk. Hozzaadjuk a tojast, a rizset es a fuszereket, majd jol osszekeverjuk.

A masszabol kis gombocokat formalunk, es a fovo levesbe dobjuk. Kostolassal ellenorizzuk, hogy mikor fott at a gomboc.

Mikor kesz van, beleszorjuk a citromsot (lehet le is) majd a tejet is belekeverjuk. Tetejere aprora vagott petrezselyemzoldet szorunk, es lehet is talalni.


gyors_paradicsomleves.jpg



Gyors Paradicsomleves

 

Hozzavalok:

  • 1 fej hagyma
  • olaj
  • friss vagy szaritott  bazsalikomlevel
  • so, vegeta
  • keves liszt
  • paradicsompaszta
  • 25 dkg. leveslaska

Elkeszites: 

                 A hagymat aprora vagjuk, es az olajban megparoljuk.Hozzaadjuk a bazsalikomlevelet is. A lisztet radobjuk, es kisse megpiritjuk. Hozzakeverjuk a paradicsompasztat, izles szerint, hogy kellemes savanyu legyen, majd feltoltjuk vizzel. Felforraljuk, sozzuk, vegetazzuk.

Mikor forr, beledobjuk a laskat, es keszre fozzuk. Vigyazzunk, mert a laskaban levo liszttartalom surusiti a levest, es konnyen paradicsomfozelek lehet belole. ;-)) Tehat jo bo levet keszitsunk, vagy kevesebb lisztet rakjunk a rantasba.

 fotografie-0044_-.jpg



Arvaleves

 

Hozzavalok:

  • 2-3 kanal olaj
  • 1 fej hagyma
  • petrezselyemzold
  • 3 db tyukhusleveskocka
  • egy kiskanal komenymag
  • pirospaprika
  • 30 dkg hazi vekonylaska

Elkeszites:

Az aprora vagott hagymat az olajon uvegesre paroljuk, beleszorjuk a petrezselyemzoldet, komenymagot, pirospaprikaval izesitjuk, es felonjuk 4 liter vizzel, majd hozzaadjuk a leveskockakat. Felfozzuk. A laskat sos, olajos vizben megfozzuk, majd leoblitjuk, es a levesbe dobjuk. Egy percet meg forraljuk. Ha kell sozzuk meg.

 fotografie-0053.jpg


Gyumolcsleves

 

Hozzavalok:

  • 1/2 kg gyumolcs. (en almabol, meggybol, neha meg ananaszbol is szoktam kesziteni)
  • rudfahej
  • szegfuszeg
  • 2-3 kanal cukor
  • 1 csomag vanilias cukor
  • 1 csomag vanilia vagy tejszinizu pudingpor
  • 1 csesze tej

Elkeszites:

A gyumolcsot felontjuk 1.5 liter vizzel, a cukorral, vaniliascukorral, fahejjal, es szegfuszeggel izesitjuk. Megfozzuk. Mikor kesz, a pudingport osszekeverjuk csomomentesen a tejjel, es beleontjuk a levesbe. nehany percig meg fozzuk. Lehutve, kulonosen nyaron, nagyon finom. Ha ugyesek vagyunk, lehet hozza habgaluskat kesziteni: 2 tojasfeherjet habba verunk, mikor mar eleg kemeny, hozzaadagolunk 4 kanal porcukrot. Addig verjuk, mig jo kemeny es fenyes lesz. Akkor kanallal fovo viz tetejere szaggatjuk, mindket oldalan fozzuk, es habszedo kanallal talra tesszuk. A leves foggyasztasa elott nehany perccel ajanlott ezt elkesziteni, mert nem lehet hosszabb ideig tarolni.





Csulkos bableves

 

Hozzavalok:

  • 1 kg szarazbab
  • 1 darab fustolt csulok
  • 3-4 baberlevel
  • 1 fej hagyma
  • keves olaj
  • 2-3 kanal liszt
  • pirospaprika
  • 2 kanal ecet

Elkeszites:

A csulkot megmossuk, es odatesszuk foni legalabb masfel orat. Nem teszunk hozza semmi fuszert, mert a csulok mar onmagaban sos. Kozben leszedjuk a habjat.

Mikor a hus megfott, kivesszuk, leszedjuk a csontrol, es kettujjnyi vastag csikokra vagjuk. Visszadobjuk a lebe az elozo nap beaztatott babbal egyutt, beledobjuk a baberlevelet, es addig fozzuk, mig a bab is jo puha lesz. Az olajon megparoljuk az aprora vagott hagymat, radobunk 2-3 kanal lisztet, kisse lepiritjuk, pirospaprikat adunk hozza, es hideg vizzel felotjuk. A leveshez merjuk, es osszerottyantjuk. sozzuk, ha kell meg, es beleteszunk 2 kanal ecetet, hogy kellemes savanyu legyen. Meg nehany parcig fozzuk.

 

8. Tojasleves

 

Hozzavalok:

  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 3 kanal olaj
  • 2 kanal liszt
  • pirospaprika
  • kis etelizesito
  • 2 kanal ecet
  • 1.5 liter viz
  • 6 tojas

Elkeszites:

Az olajon megparoljuk a karikakra vagott fokhagymat, vigyazva, nehogy megegjen. Radobjuk a lisztet, es a paprikaval gyenge rantast keszitunk. Felontjuk a vizzel, beleszorunk egy kanal etelizesitot, vagy egy leveskockat, es forrni tesszuk. Mikor jol forr beleutjuk az egesz tojasokat. hagyjuk oket megfoni. A vegen hozzaadjuk az ecetet, es meg nehany percig forraljuk. Talalaskor egy kanal tejfol mehet bele.


savanyu_krumplileves.jpg


Savanyu krumplileves

 

Hozzavalok:

  • 50 dkg fustolt hus (lehet csak csont is)
  • 1 kg krumpli
  • so, ha kell
  • 2 db tyukleveskocka
  • 2-3 baberlevel
  • 2 dl tejfol
  • 2 tojas sargaja

Elkeszites:

A fustolt hust kockakra vagjuk es foni tesszuk a baberlevellel egyutt. Mikor majdnem kesz, hozzadobjuk a szinten kockakra vagott krumplit, a leveskockat. Fozzuk, mig a krumpli megpuhul. Mikor kesz, a tejfolt jol elkeverjuk a tojassargajaval, es a lebol is merunk hozza, hogy felmelegedjen, es ne menjen ossze a tejfol, azutan  leveshez ontjuk.

 

savanyu_csirkeleves.jpg

Savanyu csirkeleves

 

Hozzávalók;

·        1 fel házi csirke

·        3-4 darab sárgarépa

·        50 dkg vegyes zoldseg (zoldbab, zoldborso, fehérrépa, zeller)

·        1 csapott kanál só

·        kevés frissen orolt feketebors

·        1 kiskanál apróra vágott petrezselyemzold

·        2 dl tejfol

·        1 csomag citromso

 

Elkeszites:    A csirkét megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Odatesszuk 4 liter vízben foni, beletesszuk a sót. Egy jó oran keresztul fozzuk. Akkor beledobjuk a vegyes zoldsegeket, amiket elozoleg kockákra vágtunk, a sargarepat, a fekete borsot. Addig fozzuk, míg a zoldsegek megpuhulnak. Mikor a zoldgek készre fottek, beledobjuk a levesbe a ciromsot, majd a tuzhelyet lezárva, a tejfolt elkeverjuk néhány meritokanal forró lével, és belekeverjuk a levesbe. Kellemes savanyu lesz.

zoldborsoleves.jpg



Zoldborsoleves

 

Hozzávalók:

·        3 evokanal olaj

·        1 fej hagyma

·        50 dkg fagyasztott zoldborso

·        2 tyúkleveskocka

·        1 kanál apróra vágott petrezselyemzold

·        3 egész tojás

·        15 dkg liszt

·       

·        2 pár virsli

·        frissen orolt bors

·        a habaráshoz 3 kanál liszt, 1 csésze víz, és 4 bo kanál tejfol

 

Elkeszites:

                A hagymát apróra vágjuk, és az olajon uvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fagyasztott zoldborsot, és egyutt pároljuk tovább kb. 20 percig. Ekkor felontjuk 3 liter vízzel, és beleteve a tyukleveskockat meg 20 percig fozzuk. Addig elkeszitjuk a galuskát.

                A 3 tojást kis sóval lazán felverjuk, rendre hozzádolgozzuk a lisztet. Kisse folyós tésztát kapunk. Kanállal a levesbe szaggatjuk a galuskákat, és egyutt fozzuk 10 percet. Hozzáadunk egy kiskanál frissen orolt borsot, 1 kanál petrezselyemzoldet, és a lángot kisebbre vesszuk. Beledobjuk a karikákra vágott virslit.

                A lisztet elkavarjuk a csésze vízzel és a tejfollel. Hozzáadunk két merokanal forró levet, majd az egészet a leveshez ontjuk. Hagyjuk osszerotyogni, és kész van a leves.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 2
Heti: 3
Havi: 5
Össz.: 39 432

Látogatottság növelés
Oldal: Levesek
Aliz Konyhaja - © 2008 - 2024 - aliz-konyhaja.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »